De term Etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden. De oorzaak van claudicatio intermittens is slagaderverkalking in de benen. Slagaderverkalking bestaat uit een lokale ophoping van bloedcellen, bloedplaatjes en vetten op plaatsen waar de vaatwand is beschadigd. Die kan leiden tot een vernauwing of verstopping van de bloedvaten, waardoor minder zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd.
Spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zuurstof wordt aangevoerd via het bloed. Slagaders vervoeren bloed van het hart naar alle delen van het lichaam. Bij lichamelijke inspanning, zoals lopen, hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan door de vernauwde slagaders kan worden aangevoerd. Dit zuurstoftekort in de beenspieren zorgt voor verzuring, die ervaren wordt als pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel. Door rust te nemen, vermindert de behoefte aan zuurstof in de beenspieren en verdwijnt dit pijnlijke gevoel vaak binnen enkele minuten.
De behandeling
Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut is gericht op het vertragen van de verdere ontwikkeling van slagaderverkalking, op het vergroten van de pijnvrije en maximale loopafstand en het vergroten van kracht & uithoudingsvermogen. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen minstens verdubbeld, maar vaak verdrie- of viervoudigd kan worden. Ook kunnen op deze manier belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) voorkomen worden.
Werkwijze
De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name de (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van de maximale loopafstand neemt de fysiotherapeut een test op de loopband af. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. De behandeling bestaat uit 2 tot 3 keer per week lopen, spierversterkende oefeningen en leefstijlcoaching.
Tijdens de eerste training wordt de maximale loopafstand bepaald. In het begin ervaart u geen pijn bij het lopen. Op een gegeven moment voelt u pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel in een of beide benen. Voor het beste resultaat wordt geadviseerd dat u niet direct stopt, maar doorloopt totdat u door de pijn moet stoppen. Dit is uw maximale loopafstand. Het is belangrijk te weten dat de pijn die u voelt de nodige veranderingen in de benen stimuleert en dus niet schadelijk is.
Leefstijl adviezen
Maak een afspraak met Susan Looijmans of Marlou de Wit, zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van Claudicatio Intermittens. Susan en Marlou zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet een landelijk netwerk op het gebied van Etalagebenen.
Maandag 7:30 - 20:00 uur
Dinsdag 7:30 - 20:00 uur
Woensdag 7:30 - 20:00 uur
Donderdag 7:30 - 18:00 uur
Vrijdag 7:30 - 18:00 uur