Parkinson is een ziekte van de hersenen, waarbij beschadiging van zenuwcellen in de hersenen optreedt. Deze zenuwcellen produceren de stof dopamine, een stof die boodschappen doorgeeft van de hersenen naar het lichaam. Bewegingen die normaal op de automatische piloot gaan, worden moeilijker. Alles gaat bijvoorbeeld trager of minder soepel. De symptomen worden meestal langzaam erger. Parkinson is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen en daarmee zorgen voor een betere kwaliteit van leven.
Symptomen
Door deze klachten lopen mensen met Parkinson ook een verhoogd risico om te vallen. Verder kunnen er problemen ontstaan als trager denken, stemmingsproblemen, verminderde reuk, verslikken, obstipatie, hallucinaties en slaapstoornissen. Niet iedereen heeft last van al deze klachten. Het beeld is wisselend van persoon tot persoon, maar ook van moment tot moment.
De klachten beginnen bij 75% van de patiënten aan één zijde en blijven vaak ook aan deze zijde op zijn hevigst, ook als er later aan de andere zijde klachten ontstaan. De levensverwachting van mensen met deze ziekte is niet korter dan die van mensen zonder de diagnose.
De klachten die bij de ziekte van Parkinson horen kunnen ook door een andere oorzaak ontstaan. Bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding van de hersenen, het gebruik van bepaalde medicijnen of ziektes die verwant zijn aan de ziekte van Parkinson. Je spreekt dan van parkinsonisme.
Diagnose
De diagnose Parkinson wordt gesteld door een neuroloog op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek. Soms wordt er een hersenscan gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Wanneer iemand goed reageert op het medicijn levodopa kan de diagnose Parkinson bevestigd worden.
Wat kunt u zelf doen?
Het is belangrijk om zoveel mogelijk te blijven bewegen, het liefst minimaal 5 dagen in de week 30 minuten. Dat mag ook opgedeeld worden in blokken van bijvoorbeeld 3x 10 minuten. Bij de ziekte van Parkinson is het normaal dat de goede en slechte momenten elkaar afwisselen, dus beweeg vooral op de momenten dat het goed gaat en neem rust op de mindere momenten. De kans op vallen kan beperkt worden door zoveel mogelijk te concentreren op één ding tegelijk.
Behandeling
Omdat er problemen ontstaan bij bewegingen, zoals lopen, opstaan, omdraaien en omkleden kan fysiotherapie zinvol zijn. Het is erg belangrijk om zoveel mogelijk kracht, balans en conditie te behouden. Sanne & Linda kunnen u hierbij helpen. Samen wordt bekeken wat de belangrijkste beperkingen zijn en aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Ook bij angst om te bewegen en een hoger risico om te vallen kunnen wij u begeleiden.
Maak een afspraak bij Sanne of Linda, zij zijn onze Parkinson specialisten. Wij zijn aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk.
Maandag 7:30 - 20:00 uur
Dinsdag 7:30 - 20:00 uur
Woensdag 7:30 - 20:00 uur
Donderdag 7:30 - 18:00 uur
Vrijdag 7:30 - 18:00 uur