CVA is de afkorting van cerebro vasculair accident: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een CVA wordt ook wel beroerte genoemd en heeft te maken met een probleem in de doorbloeding van de hersenen. Deze verminderde doorbloeding kan verschillende oorzaken hebben, zoals een herseninfarct (afgesloten bloedvat) of een hersenbloeding (scheurtje in een bloedvat). Bij een CVA ontstaat een beschadiging in een deel van de hersenen. Daardoor valt de hersenfunctie van dat hersengedeelte uit.
Oorzaken
Herseninfarct
In 80% van de gevallen is er sprake van een herseninfarct. De oorzaak van een herseninfarct is een vernauwd of afgesloten bloedvat in de hersenen. Dit kan gebeuren door aderverkalking of door een bloedstolsel of bloedpropje van elders uit het lichaam (embolie), vaak door een hartritmestoornis. Door het vernauwde of afgesloten bloedvat krijgt het hersenweefsel daar achter geen voeding en zuurstof waardoor dat gedeelte afsterft.
Hersenbloeding
In 20% van de gevallen is er sprake van een hersenbloeding. De oorzaak van een hersenbloeding is een scheurtje in een bloedvat. De hersencellen in dat gebied krijgen onvoldoende zuurstof en voeding en sterven af. Door het vrijgekomen bloed ontstaat meer druk/zwelling in dit hersengebied. Een hersenbloeding kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvaten, misvorming in de bloedvaten, een hoge bloeddruk of door een ongeval.
TIA
Een TIA is een lichte beroerte waarbij een bloedstolsel (embolie) korte tijd een slagader in de hersenen afsluit, waardoor er uitval ontstaat. De symptomen van een TIA verdwijnen meestal weer snel en de persoon zal geen blijvend letsel overhouden. Toch is een TIA wel degelijk gevaarlijk, omdat er soms een hersenbloeding of een herseninfarct op volgt.
Verschijnselen van CVA
Acute verschijnselen
Bij deze signalen is het belangrijk om snel te handelen en direct 112 te bellen. Hoe sneller iemand behandeld wordt hoe groter de kans is op herstel.
Naast acute verschijnselen kan er ook sprake zijn van blijvende gevolgen, afhankelijk van de plaats en de ernst van de hersenbeschadiging.
Blijvende gevolgen
Na een CVA moet zo snel mogelijk met revalidatie worden begonnen. De eerste dag na het CVA wordt al gestart met bewegingsoefeningen. Dit ondersteunt het spontane herstel. Verlamde ledematen moeten regelmatig worden bewogen om contracturen (vast gaan zitten van spieren en gewrichten) te voorkomen. Na het ontslag uit het ziekenhuis kan verdere revalidatie plaatsvinden onder begeleiding een fysiotherapeut thuis of in de praktijk, in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.
In onze praktijk is Linda van Mechelen gespecialiseerd in Neurorevalidatie, zij kan een behandeling aan huis geven of u komt naar onze praktijk toe. Linda zal een behandelplan opstellen afgestemd op uw persoonlijke doelen en hulpvraag.
Maak een afspraak met Linda, onze specialist op het gebied van Neurorevalidatie. Linda is aangesloten bij NAH fysionet Zuidoost Brabant, een regionaal netwerk gericht op de behandeling van patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel.
Maandag 7:30 - 20:00 uur
Dinsdag 7:30 - 20:00 uur
Woensdag 7:30 - 20:00 uur
Donderdag 7:30 - 18:00 uur
Vrijdag 7:30 - 18:00 uur